Dyplomowany dietetyk kliniczny. Prowadził sportowców klasy międzynarodowej w procesie redukcji masy ciała, gwałtownej redukcji masy ciała przed zawodami i przy zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego (biegunka biegacza, wymioty)
W swojej pracy zawodowej otaczał opieką dietetyczną pacjentów z chorobą Hashimoto, otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Od 2020 roku pracuje również jako nauczyciel akademicki kształcąc młode pokolenie dietetyków.
Autor wielu publikacji naukowych, m.in. „Patogeneza choroby Hashimoto. Składniki aktywne stosowane w leczeniu dietetycznym” Postępy Nauk o Zdrowiu, 2/2020, 31-38 oraz uczestnik różnych konferencji naukowych.
Do jego zainteresowań badawczych można zaliczyć: wpływ kofeiny na stężenie mleczanu u sportowców i manipulacja zawartością węglowodanów w diecie, a redukcja masy ciała i przebieg zaburzeń metabolizmu węglowodanów.
W pracy nie zaleca diety ketogenicznej.